Porezi koje plaćamo prilikom prometa nepokretnosti

01.09.2023.

 

  

Koje vrste poreza plaćamo prilikom prometa nepokretnosti?

Kada kupujete ili prodajete nepokretnost, postajete obveznik pojedinih vrsta poreza, kao što su porez na dodatu vrednost, porez na prenos apsolutnih prava i porez na kapitalnu dobit. Nakon što steknete nepokretnost, postajete obveznik poreza na imovinu.

Šta je porez na dodatu vrednost?

Porez na dodatu vrednost (PDV) je porez koji se primenjuje na promet dobara i usluga. U kontekstu prometa nepokretnosti, PDV se obično plaća prilikom prve prodaje novih ili izgrađenih nekretnina. PDV stopa u Srbiji iznosi 10% i obračunava se na osnovicu koja se dobija oduzimanjem od ukupne cene prodaje troškova koji nisu obuhvaćeni PDV-om. U nekim slučajevima, kao što su prodaja starih ili već korišćenih nekretnina, PDV se ne plaća.

Kako da znam da li imam pravo na povrat PDV?

U Zakonu o porezu na dodatu vrednost, postoje određeni uslovi koji se moraju ispuniti kako bi se mogao ostvariti povrat PDV-a, ali samo za 40m2. Između ostalog, potrebno da Vam to bude prva nepokretnost koju stičete, da ste punoletni državljanin Republike Srbije sa prebivalištem u Republici Srbiji, da Vam je investitor izdao fiskalni račun, te da imate dokaz o uplati kupoprodajne cene na račun investitora.

Ko je obveznik poreza na prijenos apsolutnih prava, a ko ima pravo na oslbođenje?

Ukoliko kupujete stan koji je ranije prometovan, nije Vam uključen PDV u cenu, već postajete obveznik poreza na prenos apsolutnih prava. Ovaj porez se obračunava na osnovu tržišne vrednosti nekretnine i po stopi od 2.5%. Obveznik plaćanja ovog poreza prema Zakonu je prodavac nekretnine, ali u praksi se ugovara da je obveznik plaćanja ovog poreza kupac.

Međutim, postoji i mogućnost oslobođenja od plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava u jednom slučaju, a to je kadaVam je to prva nepokretnost koju stičete, pod uslovom da ste punoletni državljanin Republike Srbije sa prebivalištem u Republici Srbiji. Oslobođenje takođe važi samo za prvih 40m2, ali se može povećati za po 15m2 za članove porodičnog domaćinstva (supružnika i decu), pod uslovom da oni nisu ranije iskoristili pravo na oslobođenje poreza.

Da li svako plaća porez na kapitalnu dobit?

Porez na kapitalnu dobit je porez koji se plaća prilikom prodaje nepokretnosti koja je bila u vašem vlasništvu u određenom periodu. Ovaj porez se obračunava na razliku između prodajne cene i nabavne vrednosti nepokretnosti. Stopa poreza na kapitalnu dobit iznosi 15%.

Međutim, postoje određene situacije u kojima ste oslobođeni plaćanja poreza na kapitalnu dobit. Na primer, ako prodate svoj stan koji je bio u Vašem vlasništvu 10 ili više godina, neće biti potrebno plaćanje poreza na kapitalnu dobit. Takođe, postoji mogućnost da bude oslobođeni poreza na kapitalnu dobit ako Vi ili član Vaše porodice uložite prodajnu cenu u novu nepokretnost koju ćete koristiti za život, a sve to u roku od 90 dana od prodaje.

Da li je svako dužan da plaća porez na imovinu?

Nakon što steknete nepokretnost, postajete obveznik poreza na imovinu. Svaki vlasnik nepokretnosti, fizičko ili pravno lice, dužno je da plaća porez na imovinu. Porez se plaća kvartalno, nakon dobijanja rešenja od organa lokalne samouprave. I ovde postoji jedna poreska olakšica, a odnosi se na umanjenje u iznosu od 50% za nepokretnost na kojoj je vlasniku prijavljeno prebivalište.

Napominjemo da je ovaj tekst informativnog karaktera i ne predstavlja pravni savet. Uvek je preporučljivo konsultovati advokata, knjigovođu ili agenciju za nekretnine kako biste dobili najnovije informacije i savete koji se odnose na vašu konkretnu situaciju.